Σαββατοκύριακο 4 & 5 Ιανουαρίου 2020

Δραστηριότητες για παιδιά 6-12 ετών

Σχεδιασμός & υλοποίηση:Novel Vox

Σημείο συνάντησης: Σχολείο

Διάρκεια: 120’

Είσοδος δωρεάν

«Με ψαλίδι και χαρτί | Vamvakou Pret a porter fashion show»

4 Ιανουαρίου 2020 | 12.00

Οι αγαπημένοι καλικάντζαροι των παιδιών κάνουν την εμφάνισή τους τις πρώτες ημέρες του νέου έτους στο χωριό της Βαμβακούς και φέρνουν τα πάνω κάτω. Εντυπωσιασμένοι από την εξωτερική τους εμφάνιση, αλλά και την παιγνιώδη διάθεσή τους, τα παιδιά καλούνται όχι μόνο να γνωρίσουν τον σκανταλιάρικο χαρακτήρα τους στο πέρασμα των χρόνων, αλλά και να δραματοποιήσουν μια ιστορία, να τραγουδήσουν και να κινηθούν σε ρυθμούς εορταστικούς. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παιδική φαντασία! Το κάθε παιδί δημιουργεί το δικό του κοστούμι καλικάντζαρου, έτσι όπως το έχει φανταστεί, με ανακυκλώσιμα υλικά, το φοράει και το ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών ξεκινά.

«Πατώντας στις νότες του κόσμου»

5 Ιανουαρίου 2020 | 12.00

Τι πιο ευχάριστο από το να γεμίσει το σχολείο της Βαμβακούς με παιδικά γέλια και μουσικές, ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών! Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις χριστουγεννιάτικες μουσικές από όλο τον κόσμο, παίρνουν μέρος σε μουσικά παιχνίδια, πειραματίζονται με μουσικά οργανάκια, κινούνται, δραματοποιούν, αλληλοεπιδρούν στο πιο ευχάριστο περιβάλλον για κάθε παιδί, αυτό της σχολικής τάξης. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά θα κατασκευάσουν κι από ένα μουσικό όργανο από ανακυκλώσιμα υλικά.

Όλες οι δραστηριότητες είναι μέρος του προγράμματος των Χριστουγέννων στη Βαμβακού και εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς, που υλοποιείται από την Vamvakou Revival, με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Λίγα λόγια για την Vamvakou Revival

Μια ομάδα νέων με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό έχοντας την οικονομική και ηθική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), τον Αύγουστο του 2018, ίδρυσαν την Κοιν.Σ.Επ. Vamvakou Revival που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το εγχείρημα της Αναβίωσης της Βαμβακούς.

Ο οργανισμός οραματίζεται τη δημιουργία μιας νέας κοινότητας και ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων, μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια το χωριό να σφύζει από ζωή, να ακουστούν ξανά παιδικές φωνές και να χτυπήσει το κουδούνι στο σχολείο του χωριού.

Λίγα λόγια για τη Βαμβακού

Η ηρεμία, η χαλάρωση, η αναψυχή και ο φυσικός πλούτος είναι στοιχεία που λείπουν από την καθημερινότητά μας, αλλά στη Βαμβακού βρίσκονται σε αφθονία. Το χωριό είναι κτισμένο τον 15ο αιώνα στις πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 903 μέτρων, ανάμεσα σε καρυδιές, έλατα και καστανιές. Σήμερα, ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Οινούντα, του Δήμου Σπάρτης, του Νομού Λακωνίας. Έχει σημαντική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, ιδιαίτερο φυσικό πλούτο και ομορφιά.